fbpx

Visste du till exempel att däck som förvaras på rätt sätt kommer att hålla mycket längre? Genom att bland annat rengöra hjulen, fylla på med lite högre lufttryck och sedan förvara hjulen på ett mörkt och svalt ställe så kommer däcken att hålla längre. Däckspecialen kan sköta detta åt dig på ett enkelt sätt genom våra däckhotell runt om i landet.

Ring oss! För att kunna veta vilket däck som är rätt för dig behöver vi veta vad för bil du har och hur den används.

Allmänt

Det finns ca 135 olika däckfabrikat i världen. Vi har valt ut dom enligt oss bästa märkena i de tre olika prissegmenten: lågpris, mellanpris, och premiumdäck. Många av dom största tillverkarna i världen så som Michelin, Continental och Good Year tillverkar även andra märken i lägre prisnivåer. Kvaliteten är ofta högre på dessa däck än på andra lågprisdäck men är ej jämförbara med orginaldäcket.

Lagar & Regler

Minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck är 1,6mm. För vinterdäck gäller 3mm.
Bil som framförs mellan 1 dec till 31 mars måsta ha vinterdäck om vinterväglag råder.
Lagen gäller ej:

*Om det behövs för provkörning eller bogsering av fordonet eller liknande ändamål och om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten.

*Om fordonet enligt bilregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre

*Om fordonet är registrerat i utlandet

Sommardäck ska användas senast från och med 15 april till till tidigast 1 oktober
Dubbdäck får användas från och med 1 okt till 15 april.
Sommardäck måste klara bilens konstruktiva max hastighet.
Detta gäller ej vinterdäck då dessa ofta har lägre hastighetsklassning så som Q & T.
Däckets dimension får ändras, plus minus 5% i omkrets och i bredd så länge däcket ej tar i bilens kaross eller hamnar utanför bilens skärmar.

Däckdimension, vad betyder vad?

Det är bra att veta vilken storlek dina däck har om du vill få prisuppgift eller tips på lufttryck m.m. All information du behöver står på däckets sida. Ett exempel: 195 / 65 R 15 91V DOT0505

195= 195 mm är däckets bredd.

65= 65% av däckets bredd (195mm) är däcksidans höjd/profilen.

15= 15 tum är diametern på fälg som kan monteras. Däcket är ett radialdäck.

91V= 91 är ett belastningsindex som talar om hur mycket vikt däcket klarar. V är ett hastighetsindex som visar hur hög hastighet däcket klarar.

Övriga hastighetskoder är:
Q=160
R=170
S=180
T=190
H=210
V=240
Y=300
Z=240
W=240-270

DOT(0905)=Tillverkningsdatum. De två första siffrorna visar vilken vecka, dom två sista vilket år. (Exemplet: 0905=Vecka 9, 2005)

Lufttryck

Att ha rätt lufttryck i däcken är viktigare än vad många tror. Däckets livslängd ökar med upp till 50% och bilens bränsleförbrukning minskar avsevärt. Rekommenderat lufttryck finns ofta i din bils instruktionsbok eller i tanklocket. Annars kan du alltid rådfråga oss.
Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden.

 

Mer info om däck